Το αλφαβητάρι του Τσάμπιονς Λιγκ μερος 2

Κοπεγχάγη: Συμμετέχει για δεύτερη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και αποτελεί τον πιο «βατό» αντίπαλο του Παναθηναϊκού. Η ελληνική ομάδα είναι ικανή να πάρει έξι πόντους από τους Δανούς του Στάλε Σολμπάκεν, οι οποίοι απέκλεισαν τις Μπάτε Μπόρισοφ και Ρόζενμποργκ αλλά δεν «τρομάζουν». Ένας πρώην παίκτης του «τριφυλλιού», ο Ντάμε Ν’ Ντόι αποτελεί το αστέρι της Κοπεγχάγης, ενώ προσοχή χρειάζονται και οι Βραζιλιάνοι Κλαουντεμίρ, Σέζαρ Σαντίν. Στο ρόστερ υπάρχει ένας ακόμα παλιός γνώριμος, ο Μίκαελ Άντονσον.




Λιονέλ Μέσι: Πρόπερσι το κατέκτησε σκοράροντας στον τελικό. Πέρυσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με οκτώ γκολ και ένα απίστευτο «καρέ» κόντρα στην Άρσεναλ στον προημιτελικό, αλλά η Ίντερ του Μουρίνιο τον σταμάτησε. Ο μικρόσωμος Αργεντινός είναι αναμφίβολα αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου και ο νούμερο 1 κίνδυνος για την άμυνα του Παναθηναϊκού, αλλά και ομάδων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Όλοι απολαμβάνουμε τις «ομορφιές» , αρκεί να μη γίνονται… εναντίον μας!



Μπαρτσελόνα: Θεωρείται το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και όχι άδικα. Παίκτες όπως ο Μέσι, ο Ντάνι Άλβες και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Πουγιόλ, Πικέ, Τσάβι, Ινιέστα, Βίγια προκαλούν «πονοκέφαλο» σε κάθε αντίπαλο. Η… ατυχία έστειλε τον Παναθηναϊκό στο δρόμο της. Εκατομμύρια υποστηρικτές σε ολόκληρο τον κόσμο, γήπεδο-στολίδι και υπέροχο ποδόσφαιρο συνθέτουν τα συστατικά της μεγάλης Μπαρτσελόνα.



Νταβίντ Βίγια: Έρχεται «ζεστός» από τα πέντε γκολ που πέτυχε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο (πρώτος σκόρερ) και μετά από την κατάκτησή του στοχεύει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στα 29 του έκανε το άλμα από τη Βαλένθια στη Μπαρτσελόνα και «διψάει» για τίτλους, αφού σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει μόνο δύο Κύπελλα! Με πάνω από 200 γκολ στη δεκαετή καριέρα του θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γκολτζήδες του σύγχρονου ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και οι Μπουμσόνγκ-Καντέ θα έχουν πολύ δύσκολο έργο προσπαθώντας να τον εξουδετερώσουν.



Ξενίζει: Η απουσία δύο «τεράστιων» ευρωπαϊκών ομάδων, της Λίβερπουλ των πέντε τροπαίων και της Γιουβέντους των επτά τελικών. Πέρυσι αποκλείστηκαν στους ομίλους και τερμάτισαν έβδομες στα πρωταθλήματά τους, μένοντας εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Τα εκατομμύρια των οπαδών τους είναι υποχρεωμένα να αρκεστούν στην προσπάθεια κατάκτησης του Europa League. Μια ακόμα ομάδα με δύο «μεγάλες κούπες» στην τροπαιοθήκη της, η Πόρτο, θα παρακολουθήσει από την… τηλεόραση τη φετινή διοργάνωση.



ΟΑΚΑ: Το φετινό καλοκαίρι μας απασχόλησε περισσότερο και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με την κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του. Η τύχη βοήθησε τον Παναθηναϊκό, αφού θα αγωνιστεί εκτός στο πρώτο του παιχνίδι και όλα θα είναι έτοιμα για να υποδεχθεί κατά σειρά τις Κοπεγχάγη, Ρούμπιν Καζάν και Μπαρτσελόνα. 20 μήνες μετά την αναμέτρηση με τη Βιγιαρεάλ για τους «16» του 2008-09, το ΟΑΚΑ θα ανοίξει τις πύλες του για να φιλοξενήσει αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (ο αγώνας με την Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν προκριματικός).



Παναθηναϊκός: Ένας τελικός (1971), δύο ημιτελικοί (1985, 1996), αρκετές προκρίσεις σε προημιτελικούς και «16». Ο Παναθηναϊκός φέτος θέλει να χαρίσει ξανά στους οπαδούς του στιγμές ευρωπαϊκής δόξας. Η πρόκριση πίσω από τη Μπαρτσελόνα είναι απόλυτα εφικτή για μια ομάδα με παίκτες όπως ο Σισέ, ο Γκοβού, ο Λέτο, ο Ζιλμπέρτο και οι Έλληνες διεθνείς, το «σεντόνι» ετοιμάζεται να τεντωθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο και οι οπαδοί του να ταξιδέψουν σε Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη, Καζάν για να στηρίξουν την ομάδα τους.



Ρούμπιν Καζάν: Η κληρωτίδα δεν έκανε τη χάρη στον Παναθηναϊκό και «έβγαλε» από το τέταρτο γκρουπ την ισχυρότατη Ρούμπιν Καζάν. Η πρωταθλήτρια Ρωσίας διαθέτει εξαιρετικό ρόστερ (ξεχωρίζει ο Ομπαφέμι Μάρτινς), ξόδεψε αρκετά χρήματα για να ενισχυθεί στις μεταγραφές (Σαλβατότε Μποτσέτι και Κάρλος Εντουάρντο τα μεγαλύτερα «χτυπήματα») και η λογική λέει ότι θα παλέψει με τον νταμπλούχο Ελλάδας για τη δεύτερη θέση. Το ταξίδι στις όχθες του Βόλγα τον Νοέμβριο δεν θα είναι καθόλου εύκολο για την ομάδα του Νίκου Νιόπλια.



Σισέ: Ο σούπερ σταρ του Παναθηναϊκού θα αγωνιστεί ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο κατέκτησε το 2005 με τη Λίβερπουλ (αγωνίστηκε στον τελικό με τη Μίλαν) μετά από τρία χρόνια και θα αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» του εκπροσώπου της Ελλάδας. Πέρυσι σκόραρε πέντε φορές στο Europa League, «εκτελώντας» τη Ρόμα στους «32». Ο Σισέ θα είναι αναμφίβολα ο σημαιοφόρος του «τριφυλλιού» στην προσπάθειά του για διάκριση στη διοργάνωση.



Τρόπαιο: Έχει χαρακτηριστεί το «ιερό δισκοπότηρο» του διασυλλογικού ποδοσφαίρου. Έντεκα σύλλογοι το έχουν κατακτήσει από τότε που το Κύπελλο Πρωταθλητριών μετατράπηκε σε Τσάμπιονς Λιγκ, οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (από δύο), Λίβερπουλ, Μπάγερν Μονάχου, Ίντερ, Γιουβέντους, Άγιαξ, Πόρτο και Μπορούσια Ντόρτμουντ. Στα… τεχνικά τώρα, έχει ύψος 74 εκατοστά, βάρος 5.7 κιλά και προκαλεί… ονειρώξεις στους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ!



Ύμνος: «Die Meister… Die Besten… Les meilleurs Equipes… The Champions!» Το κλασικό αριστούργημα του Γκέοργκ Φρίντιχ Χέντελ «ο ιερέας Ζάντοκ» διασκευάστηκε το 1992 από τον Τόνι Μπρίτεν, εκτελέστηκε από τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα και συνοδεύει αδιαλείπτως την είσοδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο από τότε. Έχει διάρκεια τρία λεπτά και θεωρείται το πιο αναγνωρίσιμο άκουσμα για τους ποδοσφαιρόφιλους, ενώ δεν έχει βγει ποτέ σε CD και διατεθεί ποτέ προς πώληση στην αυθεντική εκδοχή του.



Φίλαθλοι: Κατάμεστα θα είναι τα γήπεδα των 32 συλλόγων που θα αγωνιστούν στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, αφού οι φίλαθλοί τους περιμένουν πως και πώς να δουν τις αγαπημένες τους ομάδες εντός έδρας. Πέρυσι διατέθηκαν στους 125 αγώνες της διοργάνωσης πάνω από ένα εκατομμύριο εισιτήρια, αριθμός που αναμένεται να διατηρηθεί σταθερός φέτος αφού η «δίψα» των φιλάθλων για αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ είναι τεράστια. Ορισμένες φορές δεν λείπουν τα έκτροπα, αλλά συνήθως τα γήπεδα παρουσιάζουν μια όμορφη εικόνα χάρη στην εφευρετικότητα όσων τα γεμίζουν.



Χρήμα: Πέρυσι οι ομάδες που συμμετείχαν στο Τσάμπιονς Λιγκ μοιράστηκαν… 581.785.000 ευρώ (!), με τη νικήτρια Ίντερ να παίρνει τη μερίδα του λέοντος (29 εκ. ευρώ). Πέρα από το πρεστίζ, η διοργάνωση μοιράζει και άφθονα χρήματα στους συλλόγους που αγωνίζονται αφού πλην του market pool της UEFA υπάρχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγοί και τα έσοδα από τις μπουτίκ. Στις ομάδες που απλά παίρνουν μέρος στους ομίλους δίδεται ένα πριμ συμμετοχής 600.000 ευρώ και άλλες 300.000 ευρώ ως πριμ των αγώνων που η κάθε ομάδα θα δώσει στους ομίλους.



Ψύχρα: Γάντια και σκουφιά πρέπει να ετοιμάσουν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, αφού θα ταξιδέψουν Νοέμβριο στη Ρωσία (Ρούμπιν Καζάν) και Δεκέμβριο στη Δανία (Κοπεγχάγη)! Πρόβλημα και για τις Τσέλσι, Μαρσέιγ, Ζίλινα (έχουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον όμιλο), αλλά και για τις Άρσεναλ, Μπράγκα, Παρτιζάν που θα πάνε στο Ντόνετσκ να αντιμετωπίσουν τη Σαχτάρ. Φυσικά αν υπάρχει χιονισμένο γήπεδο θα δούμε και αγώνες με την κλασική κόκκινη μπάλα.



Ωωω!: Μεγάλοι παίκτες, κορυφαίοι προπονητές ιστορικές ομάδες, κατάμεστα γήπεδα, καλές διαιτησίες, συγκλονιστικές αναμετρήσεις, σασπένς μέχρι το τελευταίο λεπτό, απρόσμενες εκπλήξεις, υπέροχο θέαμα… Όλα αυτά και πολλά ακόμα συνθέτουν το παζλ του Τσάμπιονς Λιγκ, της αναμφίβολα κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που θα κάνει τους ποδοσφαιρόφιλους σε ολόκληρο τον κόσμο να αναφωνούν «ωωω!», εκστασιασμένοι από τις εντυπωσιακές ενέργειες των πρωταγωνιστών του. Παιδιά, καθίστε καλά, αρχίζει!

Writen by Nick. Από το Blogger.