Το αλφαβητάρι του Τσάμπιονς Λιγκ μερος 1

Καθίστε αναπαυτικά, ετοιμάστε τις πίτσες, τις μπίρες ή τέλος πάντων ότι προτιμάτε να σας συνοδεύει και ανοίξτε τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνά σας: Το Τσάμπιονς Λιγκ 2010-11 αρχίζει την Τρίτη και το sport-fm.gr σας το παρουσιάζει… από το Α ως το Ω!




Αγγλικές ομάδες: Πέρυσι μετά από πολλά χρόνια δεν υπήρξε αγγλική εκπροσώπηση στα ημιτελικά. Φέτος η Τσέλσι του Κάρλο Αντσελότι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον και η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ έχουν μοναδικό στόχο την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ η φιλόδοξη Τότεναμ του Χάρι Ρέντναπ κάνει την πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση. Με τον τελικό να διεξάγεται στο νέο «Γουέμπλεϊ», οι ομάδες του Νησιού έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να φτάσουν μέχρι το τέλος.



«Βαριά» ονόματα: «Υπερκούπωση» στον έβδομο όμιλο, οι σύλλογοι του οποίου έχουν κατακτήσει 20 τρόπαια, περισσότερα από ότι οι άλλοι επτά όμιλοι μαζί! Εννέα η Ρεάλ Μαδρίτης, επτά η Μίλαν και τέσσερα ο Άγιαξ, με την Οσέρ που συμπληρώνει να νιώθει ένα δικαιολογημένο… κόμπλεξ κατωτερότητας. Οι πρώτοι έξι όμιλοι έχουν από μια ομάδα που το έχει σηκώσει (Ίντερ, Μπενφίκα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Μαρσέιγ κατά σειρά), ενώ στον όγδοο καμία εκ των Άρσεναλ, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Μπράγκα, Παρτιζάν δεν έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.



«Γουέμπλεϊ»: Ένα από τα πιο ιστορικά στάδια του κόσμου θα φιλοξενήσει τον φετινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Το «Γουέμπλεϊ» ανακατασκευάστηκε πλήρως και εκεί θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012. Πλέον διαθέτει τέσσερις κολόνες των 137 μέτρων να στηρίζουν την σκεπή, 23 κυλιόμενες σκάλες για την άνοδο των θεατών στις κερκίδες, κινούμενη στέγη, 478 κυλικεία, 13 εστιατόρια με 2.000 καθίσματα, ξενοδοχείο με 200 κρεβάτια, 400 θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, 960 ανδρικές και 995 γυναικείες τουαλέτες! Έχει φιλοξενήσει ήδη πέντε τελικούς, ανάμεσά τους και το Άγιαξ-Παναθηναϊκός του 1971.



Διαιτητές: Πλην των παικτών του Παναθηναϊκού, ένας ακόμα Έλληνας θα υπάρχει στα γήπεδα όπου θα διεξάγονται αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Τάσος Κάκος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας, όπως έκανε ήδη στην προκριματική φάση, με βοηθούς τους Χρήστο Μπαλτά και Δημήτρη Γκάγκα. Ο Ιταλός Νίκολα Ριτσιόλι, ο οποίος πέρυσι διαιτήτευσε -άψογα- τον τελικό ανάμεσα στην Ίντερ και την Μπάγερν Μονάχου, θα είναι ο «άρχοντας» της αναμέτρησης Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός για την πρώτη αγωνιστική.



Εκπλήξεις: Δεν λείπουν ποτέ από τη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση και αυξάνουν το ενδιαφέρον. Πέρυσι είδαμε τη Ρούμπιν Καζάν και τη Ζυρίχη να επικρατούν εκτός έδρας των Μπαρτσελόνα και Μίλαν, τον ΑΠΟΕΛ να παίρνει παλικαρίσιες ισοπαλίες από Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να αποκλείει στους «16» τη Σεβίλλη των πολλών αστέρων. Οι εκπλήξεις είναι το «αλατοπίπερο» του Τσάμπιονς Λιγκ και όποιος μεγάλος σύλλογος μπει χαλαρός στο γήπεδο θα το πληρώσει.



Ζοσέ Μουρίνιο: Πέρυσι με την Ίντερ κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά, μετά τον θρίαμβο της Πόρτο το 2004. Φέτος προπονεί τη Ρεάλ Μαδρίτης και φυσικά φιλοδοξία του είναι να την ανεβάσει ξανά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά από εννέα χρόνια. Ο «Special One» είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού για τη «Βασίλισσα» και θα μας απασχολήσει έντονα, τόσο λόγω των εκκεντρικών δηλώσεών του όσο και για τον ευφυή τρόπο με τον οποίο παίρνει αποτελέσματα κόντρα σε κάθε αντίπαλο.



Ήττες: Χαποέλ Τελ Αβίβ, Μπούρσασπορ, Κοπεγχάγη, Ζίλινα και Παρτιζάν προκρίθηκαν στους ομίλους, γέμισαν τα ταμεία τους, έδωσαν χαρά στους οπαδούς τους αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. «Μεγαθήρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπαρτσελόνα και η Τσέλσι απειλούν να τις φορτώσουν με πολλά γκολ και μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο να σπάσει το ρεκόρ του Λίβερπουλ-Μπεσίκτας 8-0 το 2007! Πέρυσι Μακάμπι Χάιφα και Ντέμπρετσεν έφυγαν χωρίς βαθμό από τους ομίλους, φέτος οι πέντε ομάδες που προαναφέραμε κινδυνεύουν να γίνουν «σάκος του μποξ» για τους αντιπάλους.



Θέαμα: Ο βασικός λόγος για τον οποίο βλέπουμε Τσάμπιονς Λιγκ και μοιραία… γκρινιάζουμε για την ελληνική Super League. Παικταράδες όπως ο Μέσι, ο Ρονάλντο, ο Ρούνεϊ και ο Μιλίτο, αναμένεται να μας αφήσουν για μια ακόμα φορά άφωνους με τα «μαγικά» τους. Πλην των επιθετικών όμως, περιμένουμε να απολαύσουμε τις αποκρούσεις των Ζούλιο Σέζαρ και Κασίγιας, τις επελάσεις των Μαϊκόν και Ντάνι Άλβες, τον δυναμισμό των Φέρντιναντ και Τέρι, το γεμάτο ουσία παιχνίδι των Τσάβι και Φάμπρεγκας, αλλά και τις πανέξυπνες ενέργειες του Άριεν Ρόμπεν.



Ίντερ: Η κάτοχος του τροπαίου θέλει να γίνει ο πρώτος σύλλογος που θα το κατακτήσει για δεύτερη φορά από τότε που το Κύπελλο Πρωταθλητριών μετονομάστηκε σε Τσάμπιονς Λιγκ. Μοναδική απώλεια σε σχέση με το περυσινό ρόστερ είναι ο Μάριο Μπαλοτέλι, αλλά στον πάγκο πλέον κάθεται ο Ράφα Μπενίτεθ (θριαμβευτής το 2005) και όχι ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο όμιλος είναι δύσκολος (Βέρντερ Βρέμης, Τότεναμ, Τβέντε) και οι «νερατζούρι» οφείλουν να διατηρήσουν «μέταλλο» του νικητή που είχαν πέρυσι για να διακριθούν ξανά.

Writen by Nick. Από το Blogger.